[TR] İş hayatına nasıl daha kolay adapte olunur? Yeni mezunlar nelere dikkat etmeli?

[TR] İş hayatına nasıl daha kolay adapte olunur? Yeni mezunlar nelere dikkat etmeli?
Yeni mezunlara tavsiyeler

Herkese merhaba, bu yazıda Engincan Veske ile birlikte açtığımız yeni podcast kanalının (dotcode), ikinci bölümünde konuştuğumuz “İş hayatına nasıl daha kolay adapte olunur? Yeni mezunlar nelere dikkat etmeli?” konusuna hazırlanırken çıkardığım notlardan bahsediyor olacağım.

Bu bölüm için hazırlanırken birkaç maddeden oluşan notlar çıkardım. Kendi tecrübe ettiğim şeyleri listelemek ve bunları bir makale içinde sizlerle paylaşmak istedim.

Genel olarak aldığım notları: “İş hayatı öncesi” ve “İş hayatı” başlıkları altında gruplandırdım ve maddeler halinde kısaca açıklamaya çalıştım.

İş hayatı öncesi

1-) Bol bol hata yapın!

Üniversiteden 2 sene önce mezun olmuş biri olarak kesinlikle söyleyebilirim ki okul zamanında alınan riskler ve yapılan hatalar ne kadar çok fazlaysa iş hayatında o kadar fazla rahat edeceğiz. Örneğin, topluluk önünde yapılan sunumlar, birlikte geliştirilen projeler, düzenlenen seminerler, katılınılan etkinlikler ve yarışmalar bunların hepsi direkt olarak bizim gelecekteki kariyerimizi etkileyecektir. Bir öz eleştiri olarak bu zamana kadar hep topluluk önünde konuşmaktan kaçınmışımdır hatta podcast' in kaydı sırasında bile zaman zaman aşırı heyecanıma yenik düşüyorum. Ancak eğer iş hayatı öncesinde bu tarz riskleri daha çok almış olsaydım şu an muhtemelen birçok konuda daha rahat olurdum diye düşünüyorum.

2-) Network

Yazılım endüstrisinde iş birliği ve fikir paylaşımı çok önemlidir. Meslektaşlardan ve akranlardan oluşan güçlü bir network oluşturmak, başkalarından öğrenmemize ve kariyerimizde daha hızlı ilerlemenize olanak sağlayabilir.

3-) Zaman yönetimi

Zaman yönetiminin aslında atla deve olmadığını bir mühendislik problemi olduğunu anlayıp ona göre aksiyonlar almak, olmak istediğimiz kişiye daha kısa zamanda ulaşmamıza yardımcı olabilir. Bu konuda bir çok şey söyleyebilirim ancak zaten Bilgem abi söylemiş. Eğer izlemediyseniz Bilgem abinin zaman yönetimi hakkındaki videosunu izlemenizi tavsiye ederim: Yazılım Mühendisliği: Zaman Yönetimi

4-) Farkındalığınızı geliştirin!

Her şey bizim istediğimiz gibi gitmeyecek önümüze birtakım sıkıntılar çıkacak, hatalar yapacağız, moralimiz bozulacak, eleştiriler alacağız, moralimiz bozulacak ancak bunların hepsinin sadece bize özgü olmadığını bilmeliyiz. Takip ettiğimiz saygı duyduğumuz birçok insan aynı olmasa da benzer yollardan geçmiş ya da geçiyordur bunun farkında olup ona göre aksiyonlar almak süreç boyunca ilermemizi kolaylaştıracaktır diye düşünüyorum.

5-) Pratik yapın!

Birinci adımda öz eleştiri olarak okul hayatımda yeterince topluluk önünde konuşmadığımdan bahsetmiştim. Ancak bahsetmediğim konu ise bu konuda gerek yazılı gerek sesli olarak birçok içerik tüketmiş olmamdı. Hem okul hayatımda hem de iş hayatımda birçok içerik tüketmeme rağmen bu konuda birçok eksiliğim var ve nedeni ise pratik yapmamam. Topluluk önünde konuşmaktan çıkıp daha genel olarak düşünürsek herhangi bir konuda pratik yapmadığımız sürece o konuda iyi olmayı kendimizden beklememeliyiz. Bu yüzden öğrenmek istediğimiz konularda proaktif olarak bir takım aksiyonlar almamızın şart olduğunu düşünüyorum.

6-) Kötü alışkanlarınızdan kurtulun ve iyi alışkanlıklar elde edin!

Rutin olarak her gün yaptığımız şeyler geleceğimizi iyi veya kötü olarak etkileyecektir. Bu yüzden bu konuya yatırım yapmalı ve iyi alışkanlıklar edinmeyi ve kötü alışkanlıklarımızdan kurtulmayı öğrenmemiz lazım. Bu konuda eğer okumadıysanız Atomik Alışkanlıklar ve The Road To Better Habits(free eBook) kitabını okumanızı tavsiye ederim.

7-) Kendinizi tanıyın!

Nasıl daha etkili öğrendiğinizi, neleri yaptığınızda motivasyonunuzun yükseldiğini veya düştüğünü anlayın ve alışkanlarınızı bunlara göre şekillendirin. Bu konuya bir sonraki bölümde daha detaylı değineceğim.

8-) Günlük tutun

Üniversite zamanında günlük tutuyordum ve bunun bir çok faydasını görmüş biri olarak bunun bir meditasyon tekniği olduğuna inanıyorum. Bir çok kez bilinçli olarak farkında olmadığım düşüncelerimi yazarak farkına varıp şekillendirme fırsatı buldum. Yakın zamanda izlediğim Dr. Phil Stutz belgeselinde de kendisi kişinin bilinçaltıyla bağlantı kurmanın ve gerçekten tutkulu olduğu şeyi keşfetmenin bir yolu olarak yazmayı öneriyor. Nihayetinde, kişi yaşam gücü üzerinde çalışırsa, diğer her şeyin yerine oturacağına inanıyor. Henüz izlemediyseniz kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim: Stutz

Dr. Phil Stutz

İş hayatı

1-) Kariyeriniz her şey değil!

Özellikle kariyerimizin başındayken iş hayatımızın dışında da bir hayatımızın olduğunu unutup gece gündüz çalışmak uzun vadede bizleri geriye götürecektir. Bir günde kariyer basamaklarını bitiremeyeceğimizi anlayıp sürece inanıp alışkanlıklarımızı buna göre şekillendirmekte fayda var diye düşünüyorum.

2-) Sağlığınıza önem verin!

Yine özellikle kariyerimizin başındayken kendimize gereken ilgiyi göstermeyebiliyoruz. Örneğin, ben üniversite zamanında neredeyse her gün 1 veya daha fazla kez yürüyüşe çıkıyordum ancak işe başladığımda uzun bir süre bu yürüyüşlerime ara verdim ve şu anda kariyerimin daha çok başlarında olmama rağmen zaman zaman bel ağrılarım oluyor. Şu anda bu durumu iyileştirmek için uykuma ve beslenme düzenime oldukça dikkat etmenin yanında çalışırken düzenli aralıklarla mola vermeye ve her gün düzenli egzersizler yapmaya çalışıyorum. Böylece aslında dolaylı olarak daha odaklı çalışan biri olmuş oluyorum. Düzenli egzersiz yapanlar ne demek istediğimi anlayacaktır.

3-) İyi olmadığınız yeteneklerinizi geliştirin!

İyileştirmemiz gereken kötü olduğumuz konuların bu zamana kadar üstüne gitmedik ancak bunları ne kadar çabuk halledersek ileride daha rahat edeceğimizi söyleyebilirim. Örneğin, iş hayatından önce sizde benim gibi topluluk önünde yeterince konuşma yapmadıysanız ilk işinizde bu konuda proaktif olarak aksiyonlar alın. Aksi takdirde bu her zaman karşınıza çıkacak ve bir süre sonra bu konuda yeteneğiniz olmadığını düşünmeye başlayacaksınız bu da bir süre sonra o konuda çalışma yapmanızı engelleyecektir ve sonuç olarak aklımızın bir köşesinde sürekli bu konuyu hemen halletmeliyim ancak olmuyor yapamıyorum diye devam eden kötü bir döngüye girebilirsiniz.

4-) Kendinizi tanıyın

Rutin olarak yaptığımız şeyleri optimize etmeliyiz. Örneğin, iş hayatında artık yalnız çalışmıyoruz bir takımın parçasıyız ve sonuç olarak kümülatif olarak daha değerliyiz bunun farkında olup takım arkadaşlarımıza gerektiği zamanlarda yeteri özveriyi gösterip onlarla ilgilenmeliyiz. Ancak mevcutta çalıştığımız işi yarıda bırakıp başka bir işe/konuya yönelmenin zamansal olarak bir maliyeti var. Bu maliyeti optimize etmek için yarıda bıraktığınız iş ile ilgili birtakım notlar çıkarmak bir süre sonra geriye döndüğümüzde işinizi kolaylaştıracaktır. Aynı şekilde bir sonraki günü yatmadan önce planlamak gün içerisinde irademizi korumayı kolaylaştıracaktır. İrade ile ilgili daha fazla bilgi öğrenmek isterseniz bu videoyu izlemenizi öneririm: İrade Gücünü Anlamak

Tekrara düşmemek adına bu blog yazısında podcat' in ikinci bölümünde ele aldığımız tüm maddelere değinmek istemedim. Bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz podcast' imizin ikinci bölümünü dinlemenizi öneririm.


dotcode

Makaleyi sonlandırmadan önce podcast kanalımızı ve sosyal medya hesaplarımızı takip ederseniz gelecek bölümlerden haberdar olabilirsiniz. Makalenin başında da bahsettiğim gibi,

Engincan Veske

ile birlikte dotcode adında yeni bir podcast kanalı oluşturduk. Bu podcast kanalında, yazılım başta olmak üzere birçok konu hakkında konuşuyor olacağız.

İkinci bölümümüzde bu makalede kısaca değindiğim “İş hayatına nasıl daha kolay adapte olunur? Yeni mezunlar nelere dikkat etmeli?” konularında sohbet tadında konuştuk.

İlgili podcast bölümü şuan 4 platformda yayında ve aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz:

Sosyal medya hesaplarından da bizi takip etmeyi unutmayın, böylece yeni bölümler hakkında hızlı bir şekilde haberdar olabilirsiniz:

Okuduğunuz için teşekkürler, umarım keyif almışsınızdır. Bir sonraki yazı da görüşmek üzere…

Read more